Satu pertiga daripada belanjawan pemasaran dibazirkan kerana taklimat bertulis yang kurang baik

Jika terdapat aduan berulang di kalangan pekerja bebas dan agensi yang bekerja untuk syarikat dan pasukan pemasaran mereka, ini adalah bahawa mereka “tidak tahu apa yang mereka mahu.” Jika anda telah bercakap dengan beberapa profesional industri, anda akan mendengar aduan mengenai topik itu. Jika anda telah didedahkan kepada profil pemasar di rangkaian sosial, anda akan berpeluang membaca lebih daripada satu utas mengenai perkara itu.

Aduan cenderung bermula pada permulaan kerja: profesional tidak menerima arahan yang jelas tentang apa yang diharapkan oleh syarikat dan tugasan selalunya agak kabur atau terlalu optimistik dalam jangkaan mereka. Hubungan sudah bermula dari taklimat yang salah.

Ini bermasalah bagi mereka yang perlu melakukan kerja, yang perlu meneka jangkaan dan kemudian menghadapi perubahan oleh satu atau yang lain. Mereka mungkin akhirnya membuat semula beberapa perkara yang telah mereka lakukan, yang mengecewakan dan memanjangkan masa yang dibelanjakan untuk kerja yang dipersoalkan.

Tetapi sebenarnya masalahnya juga adalah untuk syarikat yang menugaskan kerja itu dan untuk pasukan pemasaran yang membuat permintaan tersebut, yang perlu mendedikasikan masa dan usaha untuk mengolah semula sesuatu yang sepatutnya dilakukan.

Satu lubang dalam bajet

Akhirnya, seperti yang baru ditunjukkan oleh kajian, semua masalah ini dan semua yang terlibat mempunyai kesan ekonomi. Syarikat kehilangan wang kerana tidak menjelaskan dengan jelas apa yang mereka harapkan.

Akaun BetterBriefs, kajian global yang telah bermula daripada data yang disediakan oleh pemasar dan agensi dari 70 negara, menunjukkan bahawa satu pertiga daripada belanjawan pemasaran dibazirkan disebabkan oleh komplikasi yang diperoleh daripada melakukan kerja yang lemah dalam taklimat.

Dengan ini, kerja terkumpul yang tidak bernilai dan membawa kepada pembaziran masa dan usaha dalam datang dan pergi yang tidak banyak menyumbang. Kedua-dua pihak industri menyedari bahawa kerana ini mereka kehilangan wang dan masa dan mendapat keuntungan dalam kekecewaan.

Selain kekecewaan dan kehilangan kerja, kegagalan untuk menandakan arahan yang jelas ini juga menghalang pelaksanaan. Semua pihak yang terlibat menyedari bahawa mereka adalah asas kerja mereka.

89% pemasar dan 86% agensi mengatakan bahawa adalah satu cabaran untuk menghasilkan karya kreatif yang baik jika arahan yang jelas tidak diluluskan sebelum ini. 90% pemasar dan 92% agensi menganggapnya sebagai salah satu bahagian asas dalam pemasaran, tetapi juga salah satu yang paling dilupakan.

Ia semakin teruk, tetapi orang lain melakukannya

69% daripada pemasar dan 73% daripada agensi bersetuju, menurut penemuan kajian, bahawa taklimat buruk adalah terlalu biasa. Secara paradoks, mereka yang melancarkan taklimat yang kurang dilakukan itu juga berpendapat bahawa masalahnya sebenarnya adalah milik orang lain.

80% daripada pemasar mengatakan mereka menulis, secara umum, taklimat yang baik. Hanya 10% daripada agensi menunjukkan bahawa taklimat yang mereka terima adalah baik.

Perkara yang sama berlaku dengan perkara penting yang mesti disediakan oleh jenis arahan ini. 83% daripada pemasar percaya bahawa taklimat mereka menggunakan bahasa yang ringkas dan jelas dan 78% bahawa mereka menunjukkan arah yang jelas. Hanya 7% dan 5% agensi bersetuju, masing-masing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *