Sebab zaman keemasan pengiklanan di Amazon: ia sudah menghasilkan dua kali lebih banyak daripada jumlah Twitter, Pinterest atau Snap

Sehingga tidak lama dahulu, dunia pengiklanan dalam talian mempunyai dua gergasi yang jelas. Satu ialah Google, dengan penguasaannya yang luar biasa selama beberapa dekad sekarang, dan satu lagi ialah Facebook, pemain terbaharu dengan pertumbuhan yang menakjubkan. Sekarang, dalam senarai itu kita mesti menambah Amazon, gergasi e-dagang yang dengan kedudukannya dalam pasaran mula membuat penganalisis tertanya-tanya sama ada masa untuk perjalanan itu belum tiba.

Pertumbuhan dalam pelaburan pengiklanan di Amazon sangat menggalakkan. Menurut akaun Warc, bahagian pasaran pengiklanan Amazon meningkat dua kali ganda antara 2018 dan 2020 dan unjuran adalah bahawa ia akan mempercepatkan lagi dalam masa terdekat kerana penguasaannya dalam pasaran pengiklanan terus berkembang.

Kajian terbaru mengenai beratnya dalam pasaran pengiklanan dan pertumbuhannya datang dari Amerika Syarikat, di mana firma Loop Capital telah membandingkan data Amazon dengan data yang diperoleh oleh pemain baru muncul dalam pasaran pengiklanan. Membandingkan hanya data Amazon dengan data gabungan pemain ini, beberapa kesimpulan kesan dicapai. Pertumbuhan Amazon sangat menggalakkan.

Jadi, sekarang, hasil iklannya sudah 2.4 kali lebih besar daripada jumlah hasil iklan Pinterest, Twitter, Snap dan Roku. Roku ialah platform yang membenarkan penstriman kandungan dan menjadikan televisyen pintar dan oleh itu, menarik perhatian pengiklan.

Amazon bukan sahaja mempunyai pendapatan yang lebih tinggi daripada pemain ini, tetapi ia juga berkembang lebih cepat. Berbanding dengan kadar pertumbuhan pemain ini, Amazon berkembang 1.7 kali lebih cepat. Memang benar, ya, perbandingan dibuat berdasarkan data yang diterbitkan oleh Amazon yang dikaitkan dengan bahagian “Lain-lain”. Walaupun pengiklanan menyumbang sebahagian besar hasil tersebut, bahagian hasil lain juga termasuk dalam akaun tersebut.

Penganalisis di Loop Capital juga percaya bahawa potensi pengiklanan Amazon adalah sangat tinggi untuk masa hadapan. Syarikat itu sudah pun bertaruh pada ruang baharu, seperti penstriman video (mereka, pada akhirnya, pemilik Twitch), tetapi mereka juga mempunyai kuasa data mereka.

Dalam nota penganalisis yang diakses oleh CNBC, mereka menulis bahawa trafik berniat tinggi dan “cerapan pengguna yang tiada tandingan” menawarkan “nilai yang ketara untuk pemasar dan jenama.” Maksudnya, pengiklan menggunakan Amazon dan ruang pengiklanannya kerana mereka melihat nilai di dalamnya.

Format yang paling pesat berkembang

Untuk memahami perkara terakhir ini, anda boleh beralih kepada kajian lain, kajian yang baru sahaja dikemukakan oleh Warc mengenai corak pelaburan dalam pengiklanan di Amazon. Pengiklan menggunakan jenis iklan yang menawarkan ROAS tertinggi. Apakah yang pengiklan semakin melabur di Amazon?

Sebahagian besar pelaburan terus menjadi pengiklanan berkaitan produk. Iklan ini adalah 77% daripada perbelanjaan pengiklanan di Amazon (sekurang-kurangnya pada tahun 2021 mengikut data Warc), tetapi angka ini menurun. Mereka adalah 90% pada 2018, 83% pada 2019 dan 80% pada 2020. Di hadapan mereka, pelaburan dalam jenama tajaan berkembang. Ia telah berubah daripada 10% pada 2018 kepada 20% seperti sekarang.

Pertumbuhan format adalah lebih besar daripada yang dicapai oleh kategori pengiklanan lain. Ia berbuat demikian kerana, menurut kesimpulan mereka dalam Warc, pulangan pelaburan adalah lebih tinggi. Purata ROAS yang dicapai oleh produk tajaan ialah 4.85 dolar, manakala jenama mencapai 6.28, 29.5% lebih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *