Selamat datang ke umur pertengahan, pengurus komuniti! Atau bagaimana pekerjaan paling moden di internet telah berhenti begitu

“Ia adalah mimpi ngeri. Semua orang memberitahu saya untuk mengambil ‘salah satu kursus itu’ dan menjadi pengurus komuniti.” Penceramah itu adalah salah seorang rakan wartawan saya, dan perbualan itu mengimbau kembali apa yang berlaku sehari selepas Kemelesetan Besar. Krisis 2008 telah menghapuskan banyak pekerjaan dan, jika anda seorang milenium dengan profil sastera, ia telah menghukum mereka ke dalam senarai tidak menentu atau pengangguran.

Ramai orang yang berniat baik kemudiannya cuba memberi anda nasihat dan memperbaiki masa depan profesional anda. Dan kebanyakan orang itu akhirnya bercakap dengan profil lirik tersebut untuk menjadi pengurus komuniti. Atau sesuatu seperti itu.

Ini kerana kerja sudah ketinggalan zaman, seperti perkara paling moden yang boleh anda lakukan semasa bekerja di web. Berkemungkinan ramai daripada mereka ini tidak tahu sama sekali apa itu komuniti atau pengurus media sosial, tetapi itulah nama yang disebut dalam pengiklanan rancangan latihan, dalam laporan berwarna-warni di media dan dalam persidangan dan kongres mengenai Internet Untuk perniagaan.

Ia juga merupakan saat di mana, walaupun segala-galanya, mereka yang bertanggungjawab untuk syarikat mendengar bahawa mereka perlu berada di rangkaian sosial, yang merupakan sejenis manna. Kongres-kongres dahulu semua mengadakan ceramah daripada seorang usahawan yang telah berjaya meluaskan jangkauannya dengan halaman Facebook yang tersusun dengan baik (ia adalah era pra-sifar hari dan masih mempunyai kesan organik yang hebat).

Semua syarikat ingin mengambil bahagian dalam tergesa-gesa emas ini dan, mereka yang melakukan perkara yang lebih baik, mahukan seorang profesional terlatih yang tahu apa yang dia perkatakan (mereka yang akhirnya tidak menyerahkan segala-galanya di tangan pekerja bergaji rendah tetapi muda atau anak saudara bos, yang tidak mengenakan bayaran dan dia juga mempunyai ‘salah satu Facebook itu’).

Jika anda sedang mencari pekerjaan pada masa itu dalam pemasaran dan komunikasi, sebahagian besar tawaran pekerjaan menunjuk ke arah itu.

Sedekad kemudian dan krisis baharu di antaranya, pengurus komuniti tidak menjadi lapuk. Ia masih sangat penting, tetapi anda tidak lagi bersendirian. Syarikat telah memahami bahawa pemasaran media sosial adalah kompleks dan memerlukan banyak jenis profil pakar.

Juga pengurus media sosial atau pengurus komuniti bukan lagi pekerja paling moden di internet, profil paling inovatif dan baharu. Mereka telah kehilangan kilauan itu kerana bertahun-tahun telah berlalu sekarang (dan tahun internet hampir seperti tahun anjing). Profesional anda tidak lagi berumur dua puluhan secara lalai. Profesion itu, sebenarnya, memasuki usia pertengahan.

Profesion telah matang

Seperti yang mereka jelaskan dalam analisis dalam The Wall Street Journal, yang dengan tepat menangani bagaimana profesion itu mencapai tahap kematangan, sesetengah profesional sudah mempunyai kerjaya selama 15 tahun yang didedikasikan untuk rangkaian sosial dan menggunakannya dalam pemasaran. 15 adalah, pada akhirnya, tahun-tahun rangkaian sosial utama telah berada di pasaran. Ini telah menyebabkan profil ditukar, tetapi juga penghargaan untuk orang yang melakukan kerja itu.

Jika 15 tahun dahulu adalah perkara biasa bagi rangkaian sosial untuk menjadi seorang pelatih atau pekerja yang sangat muda, dengan gaji yang tidak seberapa dan tidak diambil serius dalam syarikat, kini syarikat telah menganggap bahawa semua ini penting.

Walaupun sesetengah pengurus masih tidak memahami sepenuhnya bahawa pemasaran media sosial ialah kerja sepenuh masa dan tidak semua orang boleh lakukan, seperti yang dijelaskan oleh seorang pemasar kepada Jurnal, semakin ramai orang menganggap bahawa ini memerlukan kerja dan ia sukar.

Walaupun pada masa ini masih terdapat gaji yang sangat rendah dalam banyak profil pemasaran media sosial (berbanding dengan gaji purata dalam pemasaran dan pengiklanan), seperti yang ditunjukkan dalam Jurnal, ia bukan lagi pekerjaan yang selalu dimasukkan dengan profil yang sangat rendah atau tumpuan itu. hanya pada jenis profesional tersebut. Pemasar media sosial telah mendapat kuasa dalam syarikat dan dalam berat badan. Syarikat sudah mencari bakat terbaik dan inilah yang dilakukan secara lalai.

Mereka telah matang dalam skuad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *