Separuh daripada pengguna mempercayai ulasan: mengapa mereka penting dalam proses pembelian

Internet membuka, dengan popularitinya beberapa dekad yang lalu, bahawa pengguna mempunyai akses kepada sumber maklumat baharu. Antaranya ialah pendapat pengguna lain. Jika sehingga itu anda menerima pengesyoran penggunaan daripada kalangan terdekat anda atau, paling banyak, daripada kalangan anda sendiri, kini anda boleh menerima pengesyoran dan ulasan daripada sesiapa sahaja yang telah menggunakan jenama atau produk tersebut.

Dengan ini, ledakan ulasan bermula dan penggunaan ulasan sebagai elemen untuk membimbing pembelian. Keputusan bukan lagi berdasarkan pengalaman anda sendiri, tetapi juga pada pengalaman pengguna lain. Dan, walaupun pada hakikatnya ulasan tidak sempurna dan kes yang bertembung dengan amalan baik telah diketahui, pengguna terus mempercayai – dan banyak – pendapat orang lain.

Inilah yang ditunjukkan oleh kajian YouGov, berdasarkan data daripada pengguna British dan Amerika. Angka-angka yang dikumpul oleh Warc, menunjukkan bahawa lebih separuh daripada pengguna mempercayai pendapat orang lain. Mereka adalah 53% daripada British dan 54% daripada Amerika.

Daripada semua pengguna, 8% rakyat Amerika dan 4% rakyat British mengatakan mereka sangat mempercayai pendapat orang lain, berbanding 46% dan 49%, masing-masing, yang mempercayai mereka pada tahap tertentu. Hanya 7% rakyat Amerika dan 5% daripada British tidak mempercayai mereka. 14% dan 13%, masing-masing, berbuat demikian pada tahap tertentu.

Tiga tahun untuk hidup untuk pendapat

Data yang dipercayai adalah berdasarkan pendapat pada tapak ulasan dan pendapat tertentu. Sudah tentu, beberapa rupa bumi adalah yang paling berjaya apabila saya menggunakan halaman ulasan. Walaupun terdapat perbezaan antara satu negara dengan negara lain, topik biasa yang biasanya dipaparkan di tapak ulasan ialah restoran, filem, perjalanan (hotel dan destinasi) dan produk teknologi.

Dari satu segi, hampir boleh dikatakan bahawa kajian ini tidak perlu menuju ke arah ini. Ini telah menjadi tanah yang telah membintangi laman semakan paling popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi juga di mana semakin banyak pendapat telah dihasilkan dalam talian.

Lebih-lebih lagi, perkara yang menarik ialah pengguna bukan sahaja menyimpan pendapat terkini, tetapi juga mengambil kira yang bersejarah. Pendapat memberi kesan sehingga tiga tahun, mereka menunjukkan dalam Warc. Semua ini menjadikannya lebih penting untuk mempunyai dasar pengurusan pendapat yang baik dan menjadi proaktif dalam bertindak balas terhadapnya.

Perniagaan tidak harus mengabaikan mereka, dan mereka juga tidak harus hidup dalam ketakutan tentang apa yang mungkin berlaku di web. Anda harus dapat mengurus kehadiran dalam talian anda sambil menghormati ruang yang dimiliki oleh pengguna dan penggunaan yang mereka lakukan terhadapnya.

Pendapat, tidak kira betapa berharganya mereka untuk syarikat, pada mulanya, untuk pengguna lain dan merupakan ruang di mana mereka mesti mempunyai kawalan. Syarikat itu adalah tetamu dan mesti menghormati kod asing tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *