Strategi digital atau cara bekerja: perkara yang paling banyak berubah dalam kehidupan harian pemasar selepas berbulan-bulan wabak

Pada ketika ini dalam krisis yang dijana oleh pandemik, apabila kita berada dalam krisis koronavirus dan langkah-langkah menentang penyakit itu selama lebih daripada satu setengah tahun, tidak ada lagi yang terfikir untuk berdebat bahawa keadaan telah mengubah keadaan dan menjejaskan. apa yang syarikat lakukan.

Bagi syarikat, tiada pilihan selain menyesuaikan diri dengan situasi, mengubah perkara yang mereka lakukan dan bertaruh pada strategi yang bertindak balas kepada keperluan pada masa ini. Keperluan juga telah berkembang pada bulan-bulan ini dan tindakan yang akan dijalankan oleh jenama juga perlu berbuat demikian.

Dalam kerja tindak balas dan pelarasan ini, pemasar telah menjadi bahagian asas. Dalam krisis di mana pengguna takut dan terdedah, ketelusan dan komunikasi adalah penting. Atas sebab ini, jabatan pemasaran – dan jabatan komunikasi – telah hadir dan terpaksa menjadi sangat aktif.

Beban kerja baharu ini telah mengubah strateginya. Di samping itu, pemasaran mesti sentiasa bertindak balas terhadap keperluan pengguna pada masa itu, jadi menyesuaikan diri dengan realiti hari ini nampaknya tidak dapat dipertikaikan. Apabila realiti berubah begitu banyak, membuat pelarasan adalah penting.

Tetapi bagaimana strategi pemasaran dan pemasar telah berubah? Dalam bidang apa mereka terpaksa menyesuaikan diri? Kajian Salesforce telah bertanya kepada semua jenis syarikat – B2B, B2C dan hibrid – dan di seluruh dunia bagaimana keutamaan dan kaedah kerja mereka telah terjejas.

Apa yang jelas, melihat keputusan statistik, pada satu peringkat atau yang lain semua yang mereka lakukan telah berubah, sama ada banyak atau sedikit. Peratusan pemasar yang bertindak balas bahawa perkara tidak berubah dalam cara dan tindakan berbeza mereka dalam pemasaran tidak melebihi 15% dan bergerak, dalam setiap mata ini, dalam julat antara 9 dan 15%.

Kawasan yang paling banyak berubah

Dalam ruang di mana perkara telah berubah paling banyak, ia adalah dalam strategi penglibatan digital. Di sana, 48% mengatakan bahawa wabak itu telah mengubah sepenuhnya cara mereka melakukan sesuatu. 42% menunjukkan bahawa mereka telah melakukannya pada tahap tertentu. Taburan peratusan yang sama terdapat dalam strategi di tempat kerja, 48% daripada perubahan besar dan 42% daripada beberapa tahap.

47% daripada pemasar mengatakan bahawa mereka telah mengalami perubahan lengkap dalam cabaran organisasi (44% hingga tahap tertentu), 45% dalam proses dan aliran kerja (44% hingga tahap tertentu) dan 45% lagi dalam keutamaan pemasaran. organisasi (45% pada tahap tertentu).

Perkara juga telah berubah dalam strategi pengurusan data (untuk 45% banyak, untuk 43% pada tahap tertentu), dalam campuran saluran pemasaran (44 dan 45%) dan dalam strategi kandungan (43 dan 45%).

47% percaya bahawa kepentingan relatif metrik dan KPI telah berubah sedikit, berbanding 39% yang percaya bahawa ia telah berubah sepenuhnya. Titik ini adalah yang mempunyai peratusan tertinggi bagi mereka yang percaya bahawa tiada apa yang berubah, 15%.

Bagaimana kerja akan berubah

Sebelum krisis, pemasar bukanlah salah satu sektor di mana telekomunikasi mempunyai implantasi khas. Industri ini, sebenarnya, mempunyai masalah mesyuarat yang berlebihan dan waktu yang tidak berkesudahan yang membakar profesionalnya. Walau bagaimanapun, wabak itu, seperti yang berlaku dengan semua kawasan kerja, telah menghantar mereka pulang. Antara elemen yang paling banyak berubah, akhirnya, pemasar sendiri meletakkan kerja.

Bagaimanakah keadaan akan berubah selepas krisis ini? Hanya di Amerika Syarikat dan Kanada majoriti mudah (57%) percaya bahawa masa depan terletak pada kembali ke pejabat. Secara umum, anda boleh mengatakan bahawa apa yang diperoleh secara global ialah idea masa depan hibrid kerja dalam pemasaran.

Di Eropah, 48% percaya bahawa mereka akan kembali ke pejabat, tetapi 52% bahawa format kerja akan diubah. 6% percaya bahawa kerja jauh akan diteruskan dan 46% bahawa model hibrid akan digunakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *