Tahun 2020 merupakan tahun yang lebih buruk bagi media berbanding 2008: kebanyakannya telah memotong tulisan dan templat mereka

Salah satu kesan langsung krisis ekonomi sedekad lalu ialah krisis dalam sektor media. Dengan kejatuhan ekonomi, begitu juga belanjawan pengiklanan dan yang mempunyai kesan ke atas media, kedua-dua media tradisional dan baru muncul. Tajuk berita ditutup, mereka tertumpu pada kumpulan media lain yang berbeza dan mereka yang muncul lebih kurang sebagai mangsa yang terselamat daripada situasi itu diletakkan dalam cara yang berbeza.

Sepanjang proses ini, terdapat pemotongan kakitangan, pengurangan waktu bekerja dan pelarasan lain dalam templat media (seperti bertaruh pada lebih banyak profil junior untuk membayar gaji yang lebih rendah, tetapi mengharapkan mereka mempunyai tanggungjawab yang lebih tinggi).

Oleh itu, tidak menghairankan, apabila bercakap dengan wartawan dan profesional media lain memandangkan keadaan akibat krisis koronavirus bertambah buruk, mendapati mereka menjangkakan situasi yang sama. Dalam beberapa minggu pertama, trafik media berkembang pesat dan semua orang nampaknya mendapat lebih banyak maklumat berbanding sebelum ini. Oleh itu, gema kerja media lebih kuat berbanding sebelum ini, tetapi pada masa yang sama publisiti menjunam. Contoh terbaik ialah televisyen, dengan puncak penonton sepanjang masa yang tidak boleh diwangkan.

Jika pada bulan Mac-April wartawan masih tidak melihat masa depan yang rumit sama sekali, pada bulan April-Mei perkara tidak lagi begitu jelas. Siapa lagi dan siapa yang paling tidak pernah mengalami kesan langsung daripada krisis itu ke atas pendapatan mereka. Jika anda bertanya kepada wartawan bebas, kebanyakannya akan bercakap tentang peluang dan pelanggan yang hilang.

Oleh itu, tidak menghairankan apabila mendapati bahawa, tahun ini, media ditutup dengan pemberhentian. Kajian Digiday telah membuat anggaran dan keputusannya mengerikan. Hampir separuh daripada media telah membuat pengurangan kakitangan pada tahun ini. Ini berlaku walaupun pada hakikatnya akhir tahun tidaklah negatif seperti permulaan dan belanjawan pengiklanan, sekurang-kurangnya di internet, tidak membentangkan masa depan yang suram.

Pemecatan di media

Walau bagaimanapun, pada hari-hari awal krisis, media mengalami fasa panik dan ini membawa terus kepada pemberhentian dan pemotongan. Menurut Digiday, kesan krisis koronavirus kepada media lebih teruk, dari segi kakitangan, berbanding 2008.

Pada tahun 2008, media memberhentikan 14,000 orang berbanding 16,000 pekerjaan yang telah hilang akibat coronavirus (Digiday tidak menyatakan skop geografi yang diliputi oleh statistik ini, walaupun ia menyatakan bahawa ia adalah dari Challenger, Grey dan Krismas). Kebanyakan pemberhentian ini (11,000) adalah pada separuh pertama tahun ini.

Berbalik kepada data kajiannya sendiri, penggabungan kakitangan ke media adalah minimum. Hanya 16.8% daripada media yang dikaji memastikan bahawa mereka mengupah kakitangan pada tahun ini. Di hadapan mereka ialah 27.7% yang mengekalkan tenaga kerja yang mereka miliki tidak berubah dan, lebih menggembirakan, 52.5% yang mengakui bahawa mereka telah mengurangkan tenaga kerja mereka. Hanya pekerja sepenuh masa yang memasuki akaun ini.

Secara keseluruhan, dari segi pendapatan dan kewangan, ini adalah tahun yang perlu dilupakan. Hanya 32% daripada media yang dikaji memastikan bahawa pendapatan mereka telah meningkat pada akhir tahun. 17% telah menutup 2020 dengan pendapatan yang sama seperti pada 2019 dan 43% mengiktiraf bahawa mereka telah kehilangan pendapatan dari satu tahun ke tahun berikutnya.

Mengapa ini menjadi masalah kepada pengiklan

Selain menjadi masalah serius bagi media dan untuk strategi jangka sederhana dan panjang mereka, pemecatan profesional ini juga merupakan masalah serius bagi pengiklan dan untuk strategi jenama.

Salah satu kesan pemecatan besar-besaran dalam media, seperti yang telah ditunjukkan oleh krisis sebelum ini, adalah keadaan tidak menentu sektor dan media. Media menjadi lebih tidak menentu, dengan pekerjaan bergaji rendah yang semakin rendah dan ruang untuk wartawan melakukan tugas mereka semakin berkurangan. Kualiti kandungan merudum dan dengannya begitu juga dengan reputasi pengepala dan hubungan pengguna dengan mereka.

Bagi pengiklan, ini bermakna khalayak yang kurang prihatin, yang kurang menghargai apa yang mereka lihat dan lebih enggan meluangkan masa dengan media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *