The great trends that now dominate in marketing and that have been evidenced during the Cannes Lions

Ia hampir merupakan salah satu soalan kegemaran pemasar dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bagaimana keadaan akan berubah sebaik sahaja krisis yang dijana oleh wabak itu berakhir dan apakah, daripada semua yang telah dialami selama beberapa bulan ini, akan terus menjadi agenda. Pengalaman pandemik telah mengubah banyak perkara, tetapi ia juga telah memberi pengajaran yang berkesan kepada pemasar dan perniagaan.

Apakah yang mereka perlu simpan daripada semua yang telah berlaku dan bagaimana ia akan menetapkan agenda pemasaran? Hari ini Cannes Lions telah berlangsung, acara hebat pasaran pengiklanan (tahun ini, dalam format maya), yang berfungsi sebagai ruang untuk bertukar pengalaman, pengetahuan dan trend.

Daripada apa yang diulas di sana, pengajaran tertentu boleh diambil tentang apa yang kini mendominasi dalam pemasaran dan apa yang akan menetapkan agenda selanjutnya. Di Warc, mereka telah membuat analisis tentang apa yang mereka dengar dan, daripada kesimpulan mereka, lima trend hebat ini boleh diekstrak.

Anggap ketidakpastian

Atau, seperti yang Warc jelaskan, jenama mesti sudah berasa selesa dengan ketidakpastian, bahawa keadaan tidak tepat seperti yang diharapkan. Jika krisis koronavirus telah mengajar apa-apa, mereka berkata, pemasar mesti kreatif, fleksibel dan pantas. Mereka mesti mempunyai keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan cepat kepada perubahan dan situasi, tidak kira betapa mereka melanggar jangkaan.

Di samping itu, ini juga dijangka memecahkan trend untuk menetapkan kalendar jangka panjang yang hampir menjadi batu. Ia tidak membayangkan tidak berfikir dalam jangka panjang dan tidak mempunyai strategi jangka panjang, sebaliknya tidak terikat dengan apa yang dijangka akan dilancarkan dalam kempen 7 bulan.

Kreativiti bukan sekadar slogan yang bagus

Apabila bercakap tentang kreativiti dan pemasaran dan pengiklanan, contoh kempen yang menarik dan mengejutkan sering diberikan, yang tidak jarang bersempadan dengan pemasaran untuk pengiklan dan yang tidak menjejaskan pengguna secara langsung. Maksud saya, ia mengejutkan, tetapi secara praktikal ia tidak banyak berubah.

Walau bagaimanapun, apa yang telah dipelajari dalam beberapa bulan kebelakangan ini, seperti yang dinyatakan dalam Warc, ialah kreativiti bukan sekadar mempunyai iklan yang mengagumkan atau penceritaan yang cemerlang. Kreativiti juga sesuatu yang praktikal, bagaimana ia digunakan untuk menyelesaikan masalah sebenar yang dihadapi oleh pengguna anda.

Menjadi jelas dalam komunikasi kini lebih penting daripada sebelumnya

Pengguna mahukan jenama yang telus dan jujur, tetapi ini bukan satu-satunya sebab untuk menambah baik cara mereka berkomunikasi dan melakukannya dengan cara yang lebih tulen. Berita palsu, disinformasi dan semua arus ini yang begitu menonjol sejak beberapa tahun kebelakangan ini (dan terutamanya semasa wabak) telah menjadikannya lebih penting berbanding sebelum ini bagi syarikat untuk menjana ikatan kepercayaan.

Mereka memerlukan pengguna untuk mempercayai mereka dan untuk komunikasi yang jelas, tulen dan jujur ​​ini adalah lebih penting daripada sebelumnya.

Pengguna mahu lebih banyak lagi

Semasa pandemik, pengguna mempunyai jangkaan yang tinggi tentang perkara yang harus dilakukan oleh syarikat dan bagaimana mereka harus bertindak. Ini tidak akan menamatkan pandemik. Ia telah menjadi, mereka memberi amaran dalam analisis Warc, perubahan kekal. Sama ada syarikat dapat bersaing atau mereka akan kehilangan pengguna dan hubungan yang terjalin dengan mereka. Mereka mestilah lebih mengutamakan pelanggan berbanding sebelum ini, menggunakan data untuk memahami pengguna dan menyampaikan perkara yang mereka minati dan inginkan.

Data yang penting

Dan, mungkin atas sebab itu, yang terakhir daripada lima trend hebat yang telah dikesan dalam Warc tidaklah mengejutkan. Pemasar perlu memberi tumpuan kepada data, tetapi pada cara pengguna melihat pengumpulan maklumat itu. Maksudnya, pengguna semakin sensitif dari segi privasi dan jenama memerlukan mereka untuk melihat bahawa data yang mereka kumpul dan gunakan akan mempunyai nilai untuk mereka juga. Mereka harus sedar bahawa terdapat “pertukaran nilai” dengan data mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *