Too Many Ads Are Tiring: How Big Tech is Charging Your User Experience for Ad Revenue

Jika pengguna menggunakan perkhidmatan kebanyakan gergasi teknologi, ia adalah kerana pada akhirnya mereka terlalu selesa untuk tidak melakukannya. Berulang kali skandal privasi telah gagal mendorong pengguna untuk meninggalkan syarikat ini secara beramai-ramai.

Sebenarnya, anda hanya perlu berfikir bagaimana apabila diumumkan bahawa Facebook akan ditinggalkan, perkara yang sama tidak dilakukan dengan Instagram atau WhatsApp, yang berasal dari syarikat yang sama. Peranan mereka dalam kehidupan seharian adalah sangat penting dan mereka berusaha untuk memudahkan begitu banyak perkara sehingga pengguna mempunyai idea tertentu bahawa ia tidak berbaloi untuk berbuat demikian.

Amazon telah membintangi artikel demi artikel tentang keadaan kerja pekerjanya dan, walaupun ini, ia tidak mempunyai ketakutan yang besar terhadap pembeli. Ia terlalu mudah dan pantas untuk pengguna akhirnya melihat ke arah lain.

Tetapi bagaimana jika pengalaman pengguna menderita, jika perkhidmatan yang begitu selesa dan mudah digunakan menjadi lebih perlahan dan lebih menjengkelkan? Adakah pengguna akan berhenti menggunakannya tanpa mempertimbangkan lebih banyak lagi?

Segala-galanya untuk pengalaman kepada segala-galanya untuk hasil pengiklanan

Perkhidmatan ini telah menjaga pengalaman pengguna anda. Google tidak memasukkan iklan pada halaman utamanya kerana ia meningkatkan pengalaman penyemakan imbas. Minimalisme itu menjadikannya lebih pantas dan lebih berguna. Dan Amazon telah bertahun-tahun menjadi contoh berulang yang ditetapkan dalam analisis tentang cara menjadikan pengalaman membeli-belah yang luar biasa. Mencari produk adalah mudah dan menyelesaikan masalah juga.

Pengalaman telah menjadi tonggak kejayaannya, tetapi syarikat-syarikat ini boleh menggadaikannya untuk mendapatkan wang dalam pengiklanan. Iklan ada di mana-mana dan ia semakin berat, mengambil lebih banyak ruang. Terlalu banyak pengiklanan boleh meletihkan pengguna dan merosakkan pengalaman.

Kes Google adalah sempurna untuk difahami. Anda masih tidak mempunyai iklan dan gangguan pada halaman utama anda, tetapi Google sebenarnya telah dipenuhi dengan iklan. Pada halaman hasil, anda perlu menatal lebih banyak lagi untuk mencari data organik. Perkara pertama yang anda lihat ialah iklan dan lebih banyak lagi daripadanya.

Rayapan iklan gergasi teknologi

Google tidak bersendirian. Di Bloomberg mereka sudah bercakap tentang “rayapan iklan” dan membuat kesimpulan bahawa pengalaman pengguna kebanyakan gergasi teknologi dan produk utama mereka semakin merosot. Yang dipersalahkan adalah pada iklan, yang telah disepadukan ke dalam setiap alat mereka dan melakukannya secara maksimum.

Mereka begitu besar dan dengan penonton yang begitu besar sehingga mereka telah menjadi pempamer yang menarik untuk jenama. Pengiklan mahu berada di sana dan mereka membayarnya. Gergasi teknologi tidak dapat menahan potensi sumber pendapatan itu. Di Amazon, seperti di Google, anda perlu bekerja lebih keras dan lebih keras untuk mencapai hasil carian organik. Jawatan pertama adalah pengiklanan.

Pengalaman pengguna menurun dan persoalan besarnya ialah sama ada pengguna bersedia menerimanya. Iklan tersebut juga mengambil alih suapan Instagram atau siaran yang ditampilkan di Apple App Store. Ia menjadi semakin sukar untuk menavigasi melalui perkhidmatan rangkaian tanpa menemui elemen pembayaran dan yang menjana keletihan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *