Ulasan dan Komen dan Pemalsuan: Adakah Gergasi Internet Cukup Bertindak untuk Mengakhirinya?

Dalam senarai mimpi buruk rangkaian, komen dan pendapat palsu menduduki kedudukan yang sangat menonjol. Secara umum, untuk keseluruhan industri mereka menjadi masalah kerana mereka bertindak sebagai penghambat kredibiliti dalam talian.

Pengguna secara amnya hilang keyakinan terhadap Internet kerana jenis tindakan ini, kerana mereka menyebabkan mereka berfikir bahawa produk yang mereka beli jauh lebih baik daripada mereka dan berasa ditipu kemudian. Bagi syarikat gergasi e-dagang, begitu juga, komen palsu merupakan hambatan utama kerana ia menyebabkan penjual dan jenama tertentu memanipulasi sistem.

Gergasi rangkaian itu telah mengumumkan pada banyak kesempatan bahawa mereka berada dalam sejenis peperangan dengan komen jenis ini dan dengan mereka yang berada di belakang mereka. Amazon, sebagai contoh, telah membersihkan senarai pengulas, menukar peraturan atau nilai algoritmanya, malah telah membawa beberapa pencipta pengulas palsu ini ke percubaan. Syarikat itu telah cuba mengekang kemunculan industri ulasan palsu yang selari.

Namun, ulasan yang tidak sah masih wujud dan meninggalkannya dalam talian adalah agak mudah. Sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet secara teorinya boleh melakukannya. Dan, kerana sesiapa yang telah menjumpai mana-mana produk yang didorong oleh senarai komen palsu di internet tahu dalam proses pembelian, kesannya masih sangat ketara.

Secara tradisinya, pertempuran ulasan palsu dilihat sebagai sejenis konfrontasi antara mereka yang meninggalkan pendapat yang tidak sah itu di satu pihak dan pengguna dan jenama di pihak yang lain. Pengguna dan syarikat e-dagang yang melihat platform mereka dipenuhi dengan ulasan palsu berada dalam bot yang sama.

Tetapi adakah mereka benar-benar? Atau sebaliknya, syarikat tidak melakukan segala yang sepatutnya untuk menamatkannya? Perkara terakhir ini mungkin akan menjadi opera sabun hebat seterusnya – satu lagi – untuk gergasi internet.

Apa yang British sedang siasat

Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran, pengawal selia pasaran UK, baru sahaja melancarkan siasatan. Matlamat mereka adalah untuk menentukan sama ada Amazon dan Google, kedua-dua syarikat yang disiasat, melakukan cukup untuk membanteras ulasan palsu. Siasatan bermula selepas siasatan dalaman pertama, yang bermula pada Mei 2020.

Kini ia telah menjadi penyiasatan rasmi berdasarkan ketakutan tertentu bahawa kedua-dua syarikat tidak melakukan cukup. Agensi menjelaskan bahawa ia masih belum mencapai kesimpulan sama ada menyokong atau menentang. Maksud saya, mereka masih tidak tahu sama ada Google dan Amazon melakukan – atau tidak – mencukupi.

Siasatan awal telah menimbulkan kebimbangan. Apa yang dikhuatiri ialah mereka tidak melakukan cukup untuk mengesan ulasan yang mencurigakan, bahawa mereka tidak menghapuskannya dengan cepat atau mereka tidak cukup menghukum mereka yang terlibat dalam tingkah laku ini. Dalam kes Amazon, terdapat juga kebimbangan bahawa syarikat itu tidak melakukan cukup untuk menghalang penjualnya daripada mengganggu penyenaraian produk.

Apa yang boleh disangkakan

Walau bagaimanapun, bahawa ini telah menjadi bahan penyelidikan yang mengatakan banyak perkara dan, di atas semua, ia boleh menjadi senjata permulaan untuk penyelidikan yang lebih berpotensi (yang merupakan sesuatu yang sering berlaku dalam kes ini).

Seperti yang mereka tambah dalam The Wall Street Journal, penyiasatan itu juga datang pada saat yang sensitif, di mana gergasi internet Amerika sedang disiasat dan dianalisis untuk menentukan sama ada mereka menyalahgunakan kedudukan dominasi mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *